Hondsdolheid (rabies) vaccinatie studie (SIRAVA)
DEELNEMEN IS NIET MEER MOGELIJK
Gepubliceerd op: 20 september 2022 (update 3 november 2023)
In eerder onderzoek van het LUMC is ontdekt dat 1 hondsdolheidvaccinatie in de spier op korte termijn (6 maanden) even veilig en effectief is als andere vaccinatieschema’s uit de huidige richtlijnen. Momenteel wordt er in het LUMC onderzocht of dit ook geldt op langere termijn (5 jaar). Om dit te onderzoeken, zijn we op zoek naar gezonde deelnemers voor dit wetenschappelijk onderzoek. Bij dit onderzoek wordt u kostenloos gevaccineerd tegen hondsdolheid. Ook wordt er regelmatig bloed afgenomen. Bij afronding van de studie ontvangt u een totale vergoeding van 500 euro als u bij alle studiebezoeken aanwezig was.
Een korte samenvatting van de studie vindt u in onderstaande video:
Als u mee wilt doen, wordt u via loting ingedeeld in een van de twee studie-armen:
Groep A: ontvangt 1 hondsdolheidsvaccinatie in de spier (dag 0)
Groep B: ontvangt 2 hondsdolheidsvaccinaties in de spier (dag 0, dag 7)
Het vaccin dat gebruikt wordt, heet Rabipur (Bavarian Nordic A/S). Rabipur wordt al meer dan 30 jaar gebruikt en is bewezen veilig en effectief. Voor meer informatie over Rabipur kunt u de bijsluiter lezen.
Studiebezoeken (afhankelijk van de groep: 8 of 9 in totaal)
- Jaar 1:
Vaccinatie op dag 0 (groep A en B), en dag 7 (enkel groep B)
Bloedafname op dag 0, maand 2 en jaar 1 na vaccinatie
Vergoeding na afronding jaar 1: 150 euro - Jaar 2:
Bloedafname op jaar 2 na vaccinatie
Vergoeding na afronding jaar 2: 50 euro - Jaar 5:
Vaccinatie op jaar 5 + dag 0 en dag 3 (groep A en B)
Bloedafname op jaar 5 + dag 0, dag 7 en dag 14 na revaccinatie
Vergoeding na afronding jaar 5: 300 euro
In jaar 3 en 4 hoeft u dus niet langs te komen.
Wie kunnen meedoen?
- Gezonde personen van 18 t/m 40 jaar oud
- Nooit eerder gevaccineerd tegen hondsdolheid/rabies
- Bereid om vijf jaar na de eerste vaccinatie terug te komen voor de laatste studiebezoeken
Contact bij interesse:
Als u geïnteresseerd bent in deelname, of als u meer informatie wilt, mail dan uw naam en telefoonnummer naar: sirava@lumc.nl.
Veelgestelde vragen:
Is het vaccin veilig?
Zeker. Rabipur is uitgebreid onderzocht in het verleden. Het is al jarenlang op de markt en wordt gebruikt voor de reguliere vaccinatie van reizigers tegen hondsdolheid.
Hoeveel bloed wordt er afgenomen bij een bloedafname?
4 of 34 milliliter per keer.
Kan ik kiezen of ik in groep A (1 vaccinatie) of groep B (2 vaccinaties) word ingedeeld?
Nee, dat kunt u niet kiezen. Dit wordt willekeurig door loting bepaald. Beide vaccinatieschema’s zijn in ieder geval tot 6 maanden na vaccinatie effectief.
Wat gebeurt er als ik een bezoekmoment niet kan bijwonen?
Dat is heel jammer, maar u kunt in dat geval waarschijnlijk nog steeds meedoen met het onderzoek. Als u een bezoekmoment mist, kan uw totale vergoeding mogelijk wel iets lager uitvallen. Voor de onderzoekers zijn de volgende momenten het belangrijkste: de vaccinatie(s) aan het begin van de studie, de vaccinaties na vijf jaar, en de bloedafnamemomenten van vijf jaar + dag 0 en vijf jaar + dag 7.
Ik heb het rijksvaccinatieprogramma afgerond. Heb ik al eerder een vaccinatie tegen hondsdolheid ontvangen?
Vaccinatie tegen hondsdolheid is geen onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Tenzij u dus bewust voor hondsdolheidvaccinatie hebt gekozen, bent u waarschijnlijk nog niet gevaccineerd tegen hondsdolheid.
Mag ik zwanger worden tijdens het onderzoek?
Omdat een zwangerschap invloed heeft op het immuunsysteem, willen we niet dat u zwanger bent tijdens de vaccinatiemomenten. Buiten die momenten om is het geen probleem als u zwanger wordt. U mag dus zwanger worden tussen de eerste vaccinaties aan het begin van de studie (1 of 2 vaccinaties afhankelijk van de groep waarin u wordt ingedeeld) en de booster vaccinaties vijf jaar later (2 vaccinaties).
Op dit moment staat deze informatie nog niet in de proefpersoneninformatie. We zijn druk bezig met een nieuwe versie van de proefpersoneninformatie waarin zwangerschap niet voor de hele studie verboden wordt.
Mag ik naar het buitenland tijdens het onderzoek?
U mag op reis naar het buitenland tijdens het onderzoek. U mag ook naar gebieden waarvoor vaccinatie tegen hondsdolheid wordt aangeraden. Voor sommige reizen wordt aangeraden om een extra vaccinatie tegen hondsdolheid te nemen voor uw vertrek. In dat geval kunt u niet verder mee doen aan het resterende deel van de studie. Heeft u vragen of u zich moet laten vaccineren tegen hondsdolheid voor een verblijf in het buitenland? Neem dan contact op met de onderzoekers via sirava@lumc.nl.
Mag ik bloed doneren tijdens deelname aan de studie?
Ja, u kunt nog steeds bloed blijven doneren.
Kom ik tijdens de studie in contact met levend rabiesvirus?
Nee. Tijdens de studie wordt u niet blootgesteld aan levend rabiesvirus. Het vaccin bevat geïnactiveerd, niet-levend virus.
Waar vind ik meer informatie over de studie?
Meer informatie vindt u in de proefpersoneninformatie. Ook kunt u bij vragen altijd mailen naar sirava@lumc.nl.
Hoe kan ik me aanmelden?
Mail uw naam en telefoonnummer naar sirava@lumc.nl.
Mijn vraag staat er niet bij, waar kan ik terecht?
Bij vragen kunt u altijd het studieteam mailen op sirava@lumc.nl. Als u liever contact opneemt met een onafhankelijke arts, dan kan dat ook. Neem dan contact op met dr. H. Jolink. Zij weet veel van het onderzoek, maar is geen deel van het onderzoeksteam. U kunt haar bereiken op H.Jolink@lumc.nl.