Pneumokokkenvaccinatie studie (OCEAN-AGE)
Beinvloedt leeftijd, HIV infectiestatus en vaccintype de afweerreactie in de lymfeklier?
Gepubliceerd op: 27 maart 2025
De pneumokok is een bacterie die onder anderen longontsteking en hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Vaccinatie tegen de pneumokok is erg effectief in het voorkomen van ernstige ziekte. Het pneumokokkenvaccin is sinds 2006 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.
De afweerreactie na vaccinatie wordt meestal onderzocht in het bloed. Deze reactie komt echter op gang in de lymfeklieren. We weten op dit moment nog niet goed wat er precies gebeurt in de lymfeklieren nadat iemand is gevaccineerd. Tijdens dit onderzoek willen we kijken of we hierover meer kunnen leren door lymfekliermateriaal af te nemen nadat iemand gevaccineerd is met het pneumokokkenvaccin. We willen onderzoeken of het type vaccin, de leeftijd van een persoon en infectie met hiv de reactie in de lymfeklier beïnvloedt.
Meer kennis over de afweerreactie in de lymfeklieren kan bijdragen aan het verbeteren van vaccinatiestrategieën.
Wie kunnen er meedoen?
– U bent een gezonde man of vrouw
– U bent tussen 20 en 40 jaar oud OF ouder dan 60 jaar
– U heeft geen pneumokokkenvaccin gehad
– U heeft geen afweerstoornis en gebruikt geen afweeronderdrukkende medicijnen
– U heeft geen bloedstollingsziekte en gebruikt geen bloedverdunners
Studiebezoeken (6 in totaal)
Om mee te doen aan de studie, wordt u zes keer in het ziekenhuis verwacht. We zullen op vier momenten bloed afnemen en een lymfeklierpunctie doen en op twee momenten alleen bloed afnemen om de afweerreactie te onderzoeken. Een overzicht van de studiebezoeken staat hieronder.
– Vaccinatie in de bovenarm op dag 0
– Echogeleide punctie van een lymfeklier in de oksel, keel-neus swab en speeksel afname op dag 0, dag 7, dag 28 (4 weken) en dag 84 (3 maanden)
– Bloedafname op dag 0, dag 1, dag 7, dag 28 (4 weken), dag 84 (3 maanden) en dag 182 (6 maanden)
Extra (optioneel) studiebezoek
Studiedeelnemers zullen de mogelijkheden krijgen, deel te nemen aan aanvullend onderzoek om een specifieke type afweercellen te onderzoeken. Dit houdt in, als toevoeging op de eerder genoemde studiebezoeken:
– Extra bloedafname op dag 0 en dag 1
– Extra echo en punctie van een lymfklier in de oksel op dag 1
Vergoeding
Als u deelneemt aan dit onderzoek, heeft u recht op een vergoeding. De vergoeding bedraagt maximaal €350,- bij volledige deelname aan de studie. Deze vergoeding is inclusief reiskosten.
Mocht u ook deelnemen aan het extra studiebezoek, zal de vergoeding maximaal €400,- bedragen.
Aanmelden voor het onderzoek
We zoeken vrijwilligers voor ons onderzoek. Wilt u graag meedoen? Dat kan! Meld u vrijblijvend aan voor het onderzoek via lymfeklieren@lumc.nl. U ontvangt dan van ons uitgebreidere informatie over het onderzoek. Daarna nodigen we u graag uit voor een gesprek om al uw vragen te beantwoorden.
Graag mailen naar lymfeklieren@lumc.nl en niet aanmelden via onderstaande aanmeldknop.