Wat is reizigersdiarree?
Zodra ontlasting vaker geloosd moet worden en brijig tot waterdun van samenstelling is, spreekt men van diarree. Tussen 20% en 50% van de reizigers krijgt voor het einde van de 2de vakantieweek diarree. Diarree kan het plezier in een reis behoorlijk bederven en zakelijke transacties verstoren.
Wat is de oorzaak van reizigersdiarree?
- door gifstoffen (toxinen) in het voedsel afkomstig van bacteriën, die niet altijd door het koken worden vernietigd. Deze komen vooral voor in voedsel dat een tijdje heeft gestaan.
- door darmbacteriën of virussen in het voedsel of drinkwater. Vaak hebben plaatselijke bewoners een natuurlijke weerstand tegen deze bacteriën of virussen, maar de reiziger (nog) niet.
Diarree bij reizigers gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Het belangrijkste is dat uitdroging voorkomen wordt, vooral bij kinderen en oudere personen. Goed drinken is dus erg belangrijk.
Zeer hevige diarree of diarree met bloed in de ontlasting en/of koorts wijst meestal op een ernstige infectie. Raadpleeg hiervoor een arts! Soms is gerichte behandeling noodzakelijk.
“Kook, bak of schil je voedsel”
Andere maatregelen
Hoe voorkom ik uitdroging bij diarree?
- Geactiveerde kool (Norit) is niet werkzaam en kan de opname van sommige geneesmiddelen verstoren.
- Stopmiddelen, zoals loperamide, vertragen de darmwerking en nemen de oorzaak van de diarree niet weg. Omdat tijdens een bus-, trein-, of vliegtuigreis diarree uitermate hinderlijk is, kan ter overbrugging even een stopmiddel genomen worden. Gebruik loperamide echter niet bij diarree met bloed of koorts en neem het nooit langer dan 24 uur achtereen.
Wanneer is antibiotica nodig?