Wat is rabiës (hondsdolheid)?
Rabiës (hondsdolheid) is een virusinfectie die de hersenen aantast en die zonder tijdige behandeling dodelijk afloopt. Mensen worden besmet door het speeksel van besmette zoogdieren (m.n. honden, katten, apen en vleermuizen). Vaak zijn deze besmette dieren agressief en onrustig, maar soms dragen ze het virus bij zich zonder dat je het aan het dier merkt.
Hoe kan je rabiës krijgen?
Het virus kan je lichaam binnen komen als er speeksel van een besmet dier in een wond komt. Bijvoorbeeld als het dier je bijt, krabt of een wond likt. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt!
Hoe voorkom je rabiës?
- Vermijd zo veel mogelijk contact met alle zoogdieren in gebieden waar rabiës voorkomt. Dieren kunnen namelijk al besmettelijk zijn voordat ze zelf ziek worden.
- Raak nooit zieke of dode dieren aan. Voer geen apen of zwerfkatten, want hiermee lok je aggressief gedrag uit. Laat je bij een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier direct behandelen.
- In sommige gevallen kan het verstandig zijn om je voor de reis te laten vaccineren tegen rabiës.
Wat zijn de voordelen om ingeënt te zijn tegen rabiës?
Als je een volledige serie (2 rabiësvaccinaties in de spier) hebt gehad:
- Heb je na een beet geen antiserum meer nodig. Dit serum is in minder ontwikkelde landen vaak niet verkrijgbaar. Dit serum moet binnen 24 uur toegediend worden.
- Je hebt binnen 48 uur maar 2 vaccinaties nodig (i.p.v. 4 vaccinaties).
- Je hebt je leven lang geen rabiesvaccinaties meer nodig of na 5 jaar kan de rabiësvaccinatie in bepaalde situaties weer geactiveerd worden door 1 vaccinatie (bijvoorbeeld voor fietsers, langverblijvers, afgelegen gebieden, kleine kinderen, werken met dieren).
Wie moet zich laten inenten tegen rabiës?
Reizigers naar Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns Amerika:
- Die langer dan 3 maanden in deze landen verblijven.
- Die door hun activiteiten meer risico lopen met het virus in aanraking te komen zoals fietsers, veldwerkers, biologen en grotonderzoekers.
- Kinderen kunnen ongemerkt contact met speeksel van een dier hebben.
Wat moet je doen bij een mogelijke besmetting?
- Spoel de wond goed uit met water en zeep of desnoods alleen met water en ontsmet met jodium of alcohol (70%).
- Neem direct contact op met een dokter of een ziekenhuis.
Wat is intradermaal vaccineren tegen rabiës?
Een rabiësvaccinatie bestaat uit een serie van 2 prikken, namelijk op dag 0 en op dag 7. Intradermaal vaccineren betekent een vaccinatie in de huid. Door deze techniek van vaccineren is er minder van het vaccin nodig en daardoor is het veel goedkoper. We spuiten het vaccin onder de huid in de bovenarm. Deze plek mag na vaccinatie 24 uur geen contact hebben met direct zonlicht. Hiermee wordt roodheid en jeuk voorkomen. Deze methode is niet geregistreerd voor dit vaccin in Nederland, maar wordt wereldwijd wel toegepast en is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij hebben al vele jaren goede ervaringen met deze techniek.
Er zijn 2 manieren om intradermaal te vaccineren: op dag 0 en op dag 7 twee prikken in twee bovenarmen OF op dag 0, dag 7 en op dag 21 een prik in een bovenarm. De laatste methode is het goedkoopst.
Doet het LUMC onderzoek naar rabiës?
In het LUMC wordt er onderzoek verricht naar rabiës vaccinatieschema’s. Op dit moment loopt er 1 studie naar rabiës vaccinatie. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.