Wat is dengue?
Dengue, ofwel knokkelkoorts, wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen van mens op mens door steken van de tijgermug (Aedes mug). Deze mug is overdag actief maar steekt vooral in de vroege ochtend en late middag. De afgelopen jaren is het aantal dengue-infecties in Zuidoost-Azië (met name Bali/Indonesië), India en in Midden- en Zuid-Amerika (inclusief de Antillen) sterk toegenomen.
Vier typen dengue virus
Er zijn vier typen denguevirussen. De mogelijkheid bestaat dus dat iemand meerdere malen dengue kan krijgen. Wie al eerder een dengue infectie heeft gehad is levenslang beschermd tegen dat type virus maar niet tegen de andere types. Als je een tweede keer een dengue infectie krijgt met een ander type, dan is er een kans dat dit ernstiger verloopt.
Wat zijn de klachten van een dengue infectie?
Gemiddeld ontstaan na 4 tot 7 dagen een griepachtig ziektebeeld met als belangrijke symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts en pijnlijke gewrichten. Na enkele dagen kan er huiduitslag ontstaan. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger met bloedingen. De kans hierop is vele malen groter als je al een keer dengue hebt doorgemaakt.
Wat kan je doen om dengue te voorkomen?
Er is (nog) geen specifieke therapie voor dengue. Wel is er sinds 2023 in Nederland een vaccin tegen dengue. Dit vaccin kan gegeven worden aan personen van 4 jaar en ouder. Het is van belang om de vaccinatieserie (2 vaccinaties) af te maken voor vertrek. Maak daarom tijdig, ruim 3 maanden van te voren, een afspraak op het vaccinatiespreekuur. Bespreek met uw reizigersadviseur of vaccinatie voor u mogelijk is.
Het blijft nog steeds van belang te voorkomen dat je muggensteken oploopt. Omdat deze mug overdag actief is moet er bedekkende kleding gedragen worden. Onbedekte delen moeten worden ingesmeerd met muggenwerend middel (DEET). Slaap bij voorkeur onder een goed sluitend muskietennet.
Bescherming tegen muggenbeten
DEET (diethyltoluamide) biedt de beste bescherming tegen muggenbeten. Het zit in lotions, gels, sprays en sticks die je op je huid smeert. Hoe lager het percentage DEET, hoe korter het product werkt. Wij raden aan om producten te gebruiken met een sterkte van 30-50% DEET. Deze producten moet je 2-3x per 24 uur opnieuw aanbrengen.
Alleen zwangere vrouwen en kinderen tot 2 jaar raden we aan om producten te gebruiken tot 30% DEET. Deze producten kunnen 4-5x per 24 uur opnieuw aangebracht worden. Laat kinderen zichzelf niet insmeren en zorg dat ze geen DEET op de handen krijgen, zodat het niet in de mond of in de ogen gewreven wordt.
Na het zwemmen of bij veel zweten zal het product vaak opnieuw aangebracht moeten worden. Je hoeft alleen te smeren op plekken die niet met kleding bedekt zijn. Gebruik geen DEET op lippen, ogen, wondjes of geïrriteerde huid. Gebruik eerst zonnebrandcrème en daarna DEET.
Ik heb al eens een dengue infectie gehad. Wat nu?
Als je al eerder dengue hebt gehad, kan een tweede infectie ernstiger verlopen. Er is geen behandeling tegen dengue. Als je denkt dat je voor de tweede keer dengue hebt, is het belangrijk om je zo snel mogelijk bij een dokter te melden.