Wat is chikungunya?
Chikungunya is een virus overgedragen door Aedes muggen. Dit zijn dezelfde muggen die dengue en zikavirus overdragen. De muggen leven vaak in stedelijk gebied en steken overdag.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van chikungunya?
Binnen 1-2 weken na de besmette muggensteek worden mensen ziek. Ze krijgen ziekteverschijnselen als:
- plotselinge hoge koorts
- ernstige spier- en gewrichtspijn
- hoofdpijn
- lichtschuwheid
- huiduitslag
De ziekte kan heel mild verlopen, maar ook ernstig. Ernstige klachten komen vaker voor bij pasgeborenen, ouderen en mensen die lijden aan andere ziekten. De acute ziekteverschijnselen verdwijnen vaak binnen 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen soms maanden tot jaren duren en heel erg hinderlijk zijn.
Wat is de behandeling van chikungunya?
Er is geen behandeling voor het virus. Wel kunnen mensen indien ze erg ziek zijn, ondersteunende behandeling krijgen in een ziekenhuis. De langdurige gewrichtsklachten kunnen eventueel met ontstekingsremmers behandeld worden. Dit kan bij uw huisarts of door een infectiearts in het LUMC.
Hoe kan je chikungunya voorkomen?
De belangrijkste manier om chikungunya te voorkomen is de bescherming tegen muggenbeten. Muggenbeten kunnen voorkomen worden door:
- het dragen van dikkere lichtgekleurde bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, kousen)
- het gebruik een insectenwerende crème met een diethylmethylbenzamide (DEET) [concentratie bij voorkeur niet hoger dan 30%]. Spaarzaam de onbedekte lichaamsdelen met DEET-houdende crème insmeren. Vermijd lippen en ogen. DEET-houdende crèmes zijn schadelijk voor nylon en plastics. Indien beschermende werking niet langer vereist is, crème afwassen
- te slapen onder een geïmpregneerde klamboe of in een airconditioned ruimte
- de slaapkamer muggenvrij houden (bijv. door gebruik van insecticiden)
DEET
DEET (diethyltoluamide) biedt de beste bescherming tegen muggenbeten. Het zit in lotions, gels, sprays en sticks die je op je huid smeert. Hoe lager het percentage DEET, hoe korter het product werkt. Wij raden aan om producten te gebruiken met een sterkte van 30-50% DEET. Deze producten moet je 2-3x per 24 uur opnieuw aanbrengen.
Alleen zwangere vrouwen en kinderen tot 2 jaar raden we aan om producten te gebruiken tot 30% DEET. Deze producten kunnen 4-5x per 24 uur opnieuw aangebracht worden. Laat kinderen zichzelf niet insmeren en zorg dat ze geen DEET op de handen krijgen, zodat het niet in de mond of in de ogen gewreven wordt.
Na het zwemmen of bij veel zweten zal het product vaak opnieuw aangebracht moeten worden. Je hoeft alleen te smeren op plekken die niet met kleding bedekt zijn. Gebruik geen DEET op lippen, ogen, wondjes of geïrriteerde huid. Gebruik eerst zonnebrandcrème en daarna DEET.
Is er een vaccin tegen chikungunya?
Nee, er is geen vaccin tegen chikungunya beschikbaar.