Waar moet je rekening mee houden als je afweer onderdrukt is?
Gebruik je medicatie die je afweer onderdrukken? Of heb je een aandoening de afweer aantast? Iedere afweerstoornis leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor bepaalde infecties of micro-organismen. Daardoor ben je ook op reis vatbaarder voor het krijgen van infecties. Zo kan gele koorts ernstig, soms zelfs dodelijk, verlopen in personen met een afweerstoornis. Het risico op infecties wisselt erg tussen landen. Maak daarom een afspraak op ons spreekuur voor een persoonlijk advies. Wij vinden het prettig als je ons belt nog voor je reis geboekt is, zo kunnen wij je helpen met een weloverwogen beslissing voor je bestemming.
Welke afweerstoornis heb ik?
Afhankelijk van het type afweerstoornis loop je een groter risico op bepaalde infecties. Wij onderscheiden meerdere typen afweerstoornissen:
- verminderde maagzuurproductie
- beschadigde huid
- verminderde antistofproductie (B-cellen)
- ontbreken van de milt(functie)
- remming activerend immuunsysteem
Vraag je arts of je reisadviseur welke afweerstoornis voor jou van toepassing is.
Wat kan ik doen om infecties te voorkomen?
Een aantal algemene adviezen voor reizigers met afweerstoornissen:
- Reizigersdiarree kan bij personen met een afweerstoornis ernstiger verlopen. Pas daarom de adviezen ter voorkoming van diarree strikt toe. Gekookte en gebakken gerechten moeten gloeiend heet worden opgediend.
- Was je handen met water en zeep na toiletbezoek en voor de maaltijd. Het hierna ontsmetten van de handen met alcoholische handgel draagt extra bij aan de verwijdering van ziektekiemen.
- In sommige gevallen kun je antibiotica mee nemen op reis, om in het geval van ernstige infecties vroeg te starten. Neem hiervoor contact op met onze reizigersverpleegkundigen voor een recept en advies over het gebruik van de antibiotica.
- Zorg voor een Engelstalige korte medische samenvatting van je ziektegeschiedenis en medicatielijst.
- Sommige medicatie moet gekoeld bewaard worden. Vraag je apotheek om advies.
- Houd rekening met het tijdsverschil tussen Nederland en het land van je bestemming en pas je medicatie inname hierop aan.
- Overleg voor je reis met je verzekeraar over de dekking van je polis. Vraag je verzekeraar om adresgegevens van bekende ziekenhuizen op je bestemming.
- Je kunt vanaf je bestemming zo nodig telefonisch overleggen met je behandelend arts. Ook kan je als klant van de vaccinatiepoli met een van onze artsen overleggen. Zorg dat je de contactgegevens van de vaccinatiepoli mee op reis neemt.