Wat is een allergie voor kippeneiwit?
Sommige mensen zijn allergisch voor kippeneiwit. Zij merken dit doordat zij na het eten van kippenei last krijgen van tintelingen in de mond, dikke lippen, benauwdheid of huiduitslag (galbulten). Sommige vaccins worden gemaakt met behulp van kippeneieren. Daardoor kan het zijn dat je een allergische reactie ontwikkelt op deze vaccinaties. Heb je een afspraak bij de huisarts of GGD voor vaccinaties en ben je allergisch voor kippeneiwit? Dan kan het zijn dat je naar ons doorverwezen wordt. Op de vaccinatiepoli LUMC zijn wij gespecialiseerd in het toedienen van vaccinaties aan personen met kippeneiwit allergie.
Bij welke vaccins kan je last krijgen van een allergische reactie?
Vooral het gele koorts vaccin, het rabiës vaccin en zelden het BMR (bof, mazelen en rode hond) vaccin kunnen kippeneiwitten bevatten. We zijn dus extra voorzichtig met het toedienen van deze vaccins aan personen met een kippeneiwit allergie.
Kan je wel gevaccineerd worden als je een kippeneiwit allergie hebt?
Vaccinatie met het gele koorts vaccin of het BMR vaccin bij personen met een kippeneiwit allergie kan wel, maar moet zorgvuldig gebeuren. We weten immers niet of je een allergische reactie gaat ontwikkelen. Daarom kost het vaccineren extra tijd en dus ook extra geld. Als je tabletten gebruikt tegen je allergie, vragen we je om deze tenminste één uur voor je bezoek in te nemen.
kippenei/-eiwitallergie. BMR-vaccin wordt gemaakt op kippenembryofibroblasten (Khakoo 2000). Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met kippenei-eiwitallergie zonder problemen ingeënt kunnen worden met het BMR-vaccin. Er hoeft voor het inenten niet op een kippenei-eiwitallergie gecontroleerd te worden en bijzondere voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig
We zullen tijdens je bezoek eerst een korte vragenlijst invullen om je allergische reactie in kaart te brengen. Hiermee krijgen we een goed beeld van de soort allergie en de kans dat je een allergische reactie zal krijgen. Daarna krijg je een heel klein beetje van het vaccin in de huid ingespoten. Wij noemen dat een proefdosis. In de andere arm krijg je een beetje vocht (fysiologisch zout) ingespoten. We controleren de injectieplekken heel regelmatig, gedurende 30-60 minuten. Er zal altijd een arts in de buurt zijn om je in de gaten te houden.
Wat merk je als je allergisch bent voor het vaccin?
Als je een allergische reactie krijgt op de vaccinatie zal je merken dat de injectieplek gaat jeuken, rood wordt en soms ook dik wordt. In zeldzame gevallen kan je ook een dikke tong, lippen of keel krijgen. Daarom houden we je nauwlettend in de gaten, zodat we kunnen ingrijpen als de allergische reactie te heftig wordt. De meeste mensen hebben echter geen reactie op het vaccin.
En wat gebeurt er na de proefdosis?
Als je geen reactie hebt op de proefdosis, zullen we je alsnog de rest van het vaccin geven. We gaan er dan van uit dat je, net als een ander, gewoon goed reageert op het vaccin en bescherming opbouwt tegen de ziekte.
Als je wel een allergische reactie hebt gekregen, kan je de rest van het vaccin niet krijgen. We maken dan een afspraak met je om een maand na de vaccinatie je bloed te controleren op een reactie op het vaccin (titercontrole). Misschien dat je alsnog goed gereageerd hebt op de proefdosis en beschermd bent tegen de ziekte. Voor de titercontrole moet je wel betalen.