Hoe kan je veilig op reis als diabetes hebt?
Met diabetes (suikerziekte) kan je heel goed op reis. Maar reizen heeft wel invloed op je bloed glucose gehalte. Bijvoorbeeld door het veranderende eten, een nieuwe tijdzone, extra inspanning of stress. Een goede voorbereiding en nauwkeurige controle van je bloed glucose is daarom belangrijk.
Extra risico
Tijdens je reis is het risico op een ontregeling van bloedglucose spiegels groter. Je zal dus extra moeten controleren. Maar er zijn nog meer dingen om rekening mee te houden. Zo kan je tijdens je reis reizigersdiarree oplopen. Hierdoor neem je minder voedsel op. Denk erom dat je regelmatig je bloedglucose controleert, want juist op dat soort momenten kan je flink ontregelen. Als je ziek bent, heb je namelijk wel insuline nodig. Ook al eet je niets. Vraag onze deskundigen om een recept antibiotica. Als het nodig is, kan je deze innemen en ben je sneller weer op de been.
Wondjes kunnen slechter genezen bij diabetici. Met name als je “neuropathie” hebt, een verminderd gevoel in je voeten. Let dus goed op je schoeisel. Als je niet gewend bent op slippers of sandalen te lopen, dan kan je snel blaren krijgen. Verzorg je voeten dus goed, wissel des noods af met je “gewone” schoenen, of oefen thuis vast op je slippers!
Extra inpakken
Natuurlijk moet je niet vergeten alle spullen mee te nemen voor het controleren van de bloed glucose spiegel en de diabetesmedicatie. Deze spullen mag je gewoon in je handbagage meenemen als je gaat vliegen. Maar vergeet ook niet je doktersverklaring en een brief met je medische voorgeschiedenis. Mocht je dan tijdens je reis iets overkomen, dan zijn de dokters op je bestemming ook op de hoogte. Hier een praktisch lijstje voor je handbagage:
- Bloedglucose meter en teststrips
- Glucagon
- Tabletten, insuline, pennen, naaldjes
- Extra koolhydraten (druivensuiker, ontbijtkoek)
- Identiteitskaart
- Doktersverklaring en medische voorgeschiedenis
- Verzekeringsgegevens
Praktische tips
- Controleer regelmatig je bloedglucose op reis. Zo kan je je insuline makkelijk aanpassen aan de veranderende omstandigheden.
- Insuline is gevoelig voor extreme temperaturen. Neem een klein isolerend koeltasje mee of een thermosfles. Je kan je insuline ook op je lichaam dragen als het erg koud is. Kijk in ieder geval uit voor direct zonlicht.
- Als je tijdzone verandert, moet je je insuline schema ook aanpassen. Voor de langwerkende insuline hou je altijd de lokale tijd aan. Je kortwerkende spuit je voor elke maaltijd.
- Vertel je reisleider en de stewardessen in je vliegtuig dat je diabetes hebt. Zo kunnen ze hier rekening mee houden en je maaltijden eventueel aanpassen.
- Meer informatie over diabetes kan je vinden op de website van de diabetesvereniging nederland: www.dvn.nl.
Op de vaccinatiepoli LUMC adviseren we je graag over de risico’s van je reis en denken we met je mee over alternatieven. Ook tijdens je reis zijn wij voor onze klanten bereikbaar voor advies. Wij geven ook doktersverklaringen af.