Welke vaccinaties heb je nodig voor Thailand?
Dankzij de vele bezienswaardigheden, het prachtige landschap en de voordelige prijzen is Thailand wereldwijd één van de populairste keuzes onder backpackers. Ook de relatief goede infrastructuur, uitstekende gezondheidszorg en het redelijke aantal Thai dat Engels spreekt, maken het land goed toegankelijk voor toeristen.
Voor een reis naar Thailand raden wij een vaccinatie tegen DTP, Hepatitis A en mogelijk ook Buiktyfus aan. Andere vaccinaties zijn sterk afhankelijk waar je allemaal heen gaat en hoelang je daar verblijft. Hepatitis B wordt bijvoorbeeld aangeraden als je meer dan drie maanden in risicovolle gebieden verblijft, iets wat voor veel backpackers zal gelden.
In Thailand kan je gewild of ongewild in aanraking komen met dieren. Apen lopen vaak los rond je hotels, honden zijn niet aangelijnd en ook kittens lopen veelal op toeristische plaatsen rond. Rabiës (hondsdolheid) wordt overgebracht door een beet of krab van een geïnfecteerd dier.
Je kan je tegen malaria beschermen door het nemen van maatregelen tegen muggen en het slikken van anti-malaria tabletten. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria. Alleen rond de grensgebieden met Laos, Cambodja, Myanmar en Maleisië komt de malaria mug voor en dien je zeker maatregelen te nemen. Jezelf insmeren met DEET geeft goede bescherming tegen muggenbeten, maar werkt kortdurend. Vraag onze reisadviseur om uitleg over het gebruik van DEET.
Muggen kunnen nog veel meer ziektes overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts). Van knokkelkoorts kan je plots hoge koorts, hoofd- en vaak uitgesproken spierpijn krijgen. Draag bedekkende kleding, ook overdag en smeer de onbedekte delen van de huid in met DEET.
Ga je wonen of werken in de nabijheid van rijstvelden en varkens in het noorden van Thailand in de periode van mei – oktober voor meer dan een maand? Dan kan het zijn dat je ook een vaccinatie tegen Japanse Encefalitis nodig hebt.
Als het lekker weer is, gaat er niets boven een duik in het water. Zwembad, zeewater, maar ook een riviertje kan voor heerlijke verkoeling zorgen. Helaas kan tropisch, zoet oppervlakte water (meren, rivieren) Schistosoma wormen bevatten. Pootje baden kan al genoeg zijn om deze worm op te lopen.
Ooit gehoord van TBC (TuBerCulose)? Zeker backpackers die in hostels overnachten en gebruik maken van hetzelfde vervoer als de lokale bevolking moeten hier op bedacht zijn. Besmetting vindt vooral via hoesten plaats.