Welke vaccinaties heb je nodig voor China?
China is groots met veel hoogtepunten als nationale parken, prachtige steden en natuurlijk de beroemde Chinese muur.
In het uiterste noorden van China kan je te maken krijgen met Tekenencefalitis. Dit is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus en voornamelijk overgebracht wordt door teken.
In zuidelijke gedeeltes komt malaria voor. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria dus je zult je moeten beschermen door het nemen van antimuggen maatregelen en soms door het slikken van antimalaria tabletten.
Muggen kunnen nog veel meer ziektes overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts). Van knokkelkoorts kan je plots hoge koorts, hoofd- en vaak uitgesproken spierpijn krijgen. Draag bedekkende kleding, ook overdag en smeer de onbedekte delen van de huid in met DEET.
In de meeste gevallen heb je inentingen nodig voor DTP, Hepatitis A en soms ook buiktyfus. Andere vaccinaties zijn sterk afhankelijk waar je allemaal heen gaat en hoelang je daar verblijft. Hepatitis B wordt bijvoorbeeld aangeraden als je meer dan drie maanden in risicovolle gebieden verblijft, iets wat voor veel backpackers zal gelden.
Ga je wonen of werken in de nabijheid van rijstvelden en varkens voor meer dan een maand? Dan kan het zijn dat je ook een vaccinatie tegen Japanse Encefalitis nodig hebt.
In China kan je gewild of ongewild in aanraking komen met dieren. Apen lopen vaak los rond je hotels, honden zijn niet aangelijnd en ook kittens lopen veelal op toeristische plaatsen rond. Rabiës (hondsdolheid)wordt overgebracht door een beet of krab van een geïnfecteerd dier.
Als het lekker weer is, gaat er niets boven een duik in het water. Zwembad, zeewater, maar ook een riviertje kan voor heerlijke verkoeling zorgen. Helaas kan tropisch, zoet oppervlakte water (meren, rivieren) Schistosoma wormen bevatten. Pootje baden kan al genoeg zijn om deze worm op te lopen.